15 december 2015

(W)elke boom is goed genoeg

Kerststress. Dat kan er ook nog wel bij! Of zit jij niet net als ik in de eindspurt naar januari? Al het werk, vrijwillig of betaald, dat nog ‘even’ af moet… Alsof we nu niet al bezig kunnen zijn met mooie plannen voor 2016, in plaats van een finish-streep bij het eind van 2015. En dan dus een boom in huis halen. Sja, het moet er toch ook gezellig uit zien thuis!

Binnen of buitenboom? Kluit of lease?

En daar begint het al: staat de boom van vorig jaar nog netjes in de tuin? Mwah, beetje scheef en bruin. Een nieuwe halen dan, vers van het land? En al die beestjes erin, waar ze het op de radio over hadden? Is dat eigenlijk wel duurzaam, een kerstboom??? Een neppert dan? Nee, daar beginnen we niet aan. Een met kluit, dan kan die in januari weer de tuin in? Of zullen we er eentje leasen! En wat doet de kerstbomenleasemaatschappij met al die uitgedroogde boompjes als ze in januari ingeleverd worden?

Lekker belangrijk, sfeer zit in jezelf

Ik hoor het je denken. Wat maakt het uit, hoe je huis eruit ziet? Het echte kerstgevoel, bestaat dat überhaupt? En hoe krijg je dat dan? In de kerk? Op de kerstborrel? Onderin het kerstpakket misschien? Onzin. Kerstgevoel begint met het licht zien. En dat kan overal: in een vlammetje van een kaars, als de zon op komt na een donkere nacht, in de tinkelende lichtjes van de ogen van je kind. Conclusie: die kerstboom is helemaal niet belangrijk. Het zit in jezelf, het gevoel dat we feest mogen vieren omdat het steeds opnieuw weer licht wordt. Al helpt het mij best een beetje om een opgeruimd huis te hebben: daar krijg ik ook een opgeruimd hoofd van. Komt goed uit, met die eindspurt die nog bezig is. En dan fijn bij wat kerstige sfeerverhogers een paar dagen vrij zijn. Zo wil ik het licht best zien!

Gerelateerd