19 september 2020

Interkerkelijke Vredeszondag 20-09-2020

Geschreven door marianneweenink

Teksten over vrede vanuit verschillende religies en geloofsgemeenschappen

Jodendom
Uit Tenach (Tora, Profeten en Geschriften)
Psalm 34 :13-15:
Is er iemand die het leven bemint en gelukkige dagen wil genieten?
Houd je tong dan weg van het kwaad, houd je lippen weg van de leugen.
Keer je af van het kwaad en doe het goede,
ZOEK VREDE (SJALOM), JAAG DIE NA.

Rabbi Arthur Green : ‘zoek vrede’ – op je eigen plek [waar je leeft en werkt] ‘jaag die na’ – al is het tot het eind van de aarde

Rabbi Arthur Geen :
Sjalom is verbonden met sjelemóet, ‘heelheid’. Wij moeten ons leven op ‘heelheid’ richten. Sjalom met ons zelf en met God is niet mogelijk zonder sjalom met elkaar.

De chassidische rebbe van Poelnoe zei: “Wij leren dat het een grote mitswe (goede daad) is vrede te stichten tussen mensen die ruzie maken. Ik vertel jullie: dat het een grotere mitswe (goede daad) is om vrede te stichten tussen je lichaam en je geest, zodat het materialisme je geest niet overwint.”

De beroemde rebbe uit Ger (in Polen) zei: “De psalmist leert dat je af moet keren van het kwaad en dan het goede te doen. Ik zeg je als je het moeilijk vindt om zijn raad op te volgen, dan kan je eerst het goede doen, en het kwaad zal je vanzelf verlaten.”

Rooms-Katholieke Geloofsgemeenschap H. Joseph
Wat zou het mooi zijn geweest ook in Lochem met elkaar hand in hand en schouder aan schouder de vrede een klein beetje dichterbij te brengen. Laten we daarbij, vrij van vooroordelen en andere blokkades, SAMEN in de komende tijd stapjes (nog liever: STAPPEN) zetten. Dat kan volgens een stappenplan, maar vooral ook in heel gewone ontmoetingen in ons leven waarin liefde van mens tot mens de leidraad zou kunnen/moeten zijn.

Remonstrants
Het lied ‘Ga met God en Hij of Zij zal met je zijn’ is met haar melodie en woorden een lied dat ontroert. Een zegenbede die ons niet alleen aanzet om zo met elkaar om te gaan dat we een zegen zijn voor elkaar, maar ook voor onszelf.
In vrede gaan met jezelf en de innerlijke vrede ervaren is misschien wel de sleutel op weg naar een geweldloze samenleving.

Innerlijke vrede heeft voor remonstranten te maken met samen op zoek gaan naar hoe jij tot je recht komt of anders gezegd: wat heb jij nodig om je innerlijk verbonden te voelen met jezelf en met de ander? Waardoor word jij gevoed? Wat is jouw levenswijsheid en wat zijn jouw inzichten? Vragen die steeds opnieuw mogen worden gesteld en zoeken naar antwoord. Een zoektocht die je zelf maar ook samen kunt gaan.

Die zoektocht gaat ook over God. God laat zich niet vangen in woorden, kerken of geloofsbelijdenissen. Dat betekent dat elk spreken over God voorlopig is. Dit neemt niet weg dat een gesprek over geloof de moeite waard is. Het is ook van belang om te voorkomen dat we zelf blijven hangen in onze eigen aannames en rust kunnen vinden in een stil soms ver verborgen weten dat er iets in ons is dat eeuwig is. Deze eeuwige vrede overstijgt ons en reikt zoveel verder dan ons mens-zijn met zijn beslommeringen en conflicten. Een troostrijke gedachte.

Vrede voor jou.

Protestantse Gemeente Lochem:
Johannes 14:27: Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.

Islam
• Maak God niet tot een beletsel om vrede te stichten tussen de mensen (Koran 2 : 224)
• En als zij (tegen wie je vecht) geneigd zijn tot vrede, wees daar dan ook toe geneigd en stel je
vertrouwen op God; Hij is de horende, de wetende. (Koran 8 : 61)
• Een goede daad en een slechte daad zijn niet gelijk; weer die af met iets dat beter is. Dan zal hij
tussen wie en jou vijandschap was, zijn als een boezemvriend. (Koran 41:34)
• God leidt daarmee wie Zijn welgevallen navolgen op wegen van vrede, brengt hen met Zijn
toestemming uit de duisternis naar het licht en leidt hen op de juiste weg. (Koran5:16)

Boeddhisme:
Laat ons ontwaken tot ons ware Zelf,
mensen worden, vol van mededogen
en elkaar de hand reiken
zonder onderscheid naar man- of vrouw-zijn,
zonder onderscheid naar ras, natie of klasse
en een wereld bouwen
waarin iedereen
waarachtig en in heelheid kan leven.

Uit ‘Gelofte aan de mensheid’ van Hisamatsu

Gerelateerd