23 december 2015

Imagine: er is een hemel op aarde

Geschreven door Mieke van Elk

Imagine there’s no heaven, no countries, no possessions. Dan leven we allemaal in vrede. And the world will be as one. De wereld zal één zijn en als één leven. And the world will live as one. Ik ben een dromer, maar niet de enige. Kom, voeg je bij de dromers en het zal beter gaan met de wereld. Zo zingt John Lennon.

Nummer 1: kerst

Deze woorden van de megahit Imagine worden al jarenlang in de laatste weken voor Kerst over ons uitgestort, opgetuigd met het geluid van rinkelende belletjes. Dit jaar is de aandacht voor het liedje groter dan anders, omdat het, na een slimme campagne, ook de nummer één van de Top-2000 is geworden. Je kunt de vraag stellen of dit liedje, dat de schuld voor de conflicten op deze wereld nadrukkelijk bij religie legt, ons verder helpt, nu de spanningen in onze samenleving tussen bevolkingsgroepen enorm oplopen. Joodse instellingen worden al tijden zwaar bewaakt. Moskeeën moeten nu vrezen voor vernielingen. Christelijke organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen zijn mikpunt van spot en agressie.

Hemel op aarde

De religieuze tradities gaan niet over dromen, maar over visioenen. De bedriegelijke simpelheid van de droom van één mensheid op een wereld waar vrede heerst kom je in de religieuze tradities niet tegen. Wel vind je talloze visioenen van een toekomst waarin volken en naties in hun eigenheid naar dat ene doel van recht en vrede streven. Stel je voor dat er wel een hemel is, maar dan een hemel op aarde, hoe zou dan de wereld er uit zien? Daarover gaat het op Kerstmorgen bij de Remonstranten.

Lees hier de hele overweging: Overweging kerstmorgen 2015

Tekst: ds. Henk van den Berg

Gerelateerd