30 september 2018

‘Hoe digitaal verslaafd ben jij’?

Een vraag die tijdens de lezing van Hans Schnitzler afgelopen vrijdag 28 september steeds opborrelde. In het kader van de lezingencyclus ‘Thank God it’s Friday’ confronteerde hij zijn publiek met de uitkomsten van zijn onderzoek naar digitale onthouding. Wat doet dat met je, gewoon een week totaal offline zijn? Hij ging met zijn studenten van de ‘Bildungs Academie’ in Amsterdam de uitdaging aan. Zij gingen een week offline en koppelden terug wat het met hen deed. De bevindingen van zijn studenten schreef Schnitzler op in zijn nieuwe boek ‘kleine filosofie van de digitale onthouding’.

Digitale onthouding? Wat leverde het op?
Die ‘onthouding’ bleek de studenten tot nieuwe inzichten te brengen. Dat zij meer betrokken raakten op hun omgeving. Sommigen kregen te horen, dat ze zich socialer gingen gedragen. Anderen konden opeens genieten van een wandeling in het park. Werden zich meer bewust van hun omgeving en hoorden gesprekken van anderen, die ze eerder, verstopt achter hun smartphone, niet meekregen.

Vanuit zijn achtergrond als filosoof en publicist weet hij ons te raken met zijn observaties over en bevindingen van wat de digitale wereld met ons doet. Wat doet het met onze aandacht voor de wereld en de mensen om ons heen? Zien we ze nog face to face of alleen via een smartphone scherm? En wat voor invloed heeft de digitale wereld op onze oordeelsvorming? Hebben we wel voldoende in de gaten, dat de grote spelers in de digitale wereld ons ongemerkt kunnen beïnvloeden door de digitale informatie die zij over ons verzamelen? En wat doet het met ons digitale communicatiegedrag? Wat we zelf teweeg brengen als we een post zetten op bijvoorbeeld Twitter?
Een levendige discussie met als slotconclusie: ‘weet wat je zelf doet’ en ‘weet wat de digitale wereld met jou doet’.

Eerstvolgende lezing
De boeiende lezing van Hans Schnitzler doet ons uitkijken naar de volgende lezing in de serie ‘Thank God it’s Friday’: 30 november a.s., Yvonne Zonderop, over haar boek: Ongelofelijk.
De middagen worden georganiseerd in het kader van ‘Levenskunst in de Achterhoek”.
Plaats: Wijngoed Kranenburg, Kostedeweg 2, 7251 MZ Vorden (Kranenburg).
Aanvang: 14:00 uur
Zaal open: 13:30 uur
Entree: € 15,00 (inclusief koffie/thee/drankje)Contactpersoon: Henk van den Berg, 06 12900469, henk@deheerlykheit.nl
Klik voor de hele lezingencyclus op onze agenda.

Gerelateerd