27 september 2023

Film voor 30/35+: Organiseer een Barbie De Film Avond!

Geschreven door Jan Berkvens

De film Barbie maakt een hoop los. Sommige mensen willen er pertinent niet naartoe, anderen gaan in complete uitdossing richting de bioscoopzaal. Vanuit levensbeschouwelijk oogpunt is de film geweldig en zeer de moeite waard om erover in gesprek te gaan. Want wat gebeurt er? Barbie constateert dat ze niet zo onsterfelijk is als ze dacht: ze verliest al haar zekerheden en haar zorgeloze leven is opeens gevuld met allerlei zorgen. Dat maakt zelfs Ken onzeker! De oplossing is om naar de ‘echte wereld’ te gaan, oftewel: De onze! En in haar onschuld bevraagt ze de manier waarop onze samenleving is ingericht. Ken gaat daar heel anders mee om. Hoe? Daarvoor zou je de film moeten kijken.

Er zijn tal van existentiële en levensbeschouwelijk vragen bij de film te stellen. Wij bieden je hieronder een aanpak waarmee je de film zou kunnen inleiden en na afloop bespreken. Dat kan met alle leeftijdsgroepen en in alle settings, maar het past uitzonderlijk goed bij 30/35+. Het doorbreekt ook een aantal opvattingen over kerk, door juist deze film in een kerk te kijken en te bespreken.

Over de existentiële kant van de film is door verschillende mensen geschreven. Als u Trouw leest dan kunt u onderstaande link aanklikken:

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/wat-kunnen-we-leren-van-barbie-twee-theologen-geven-antwoord~b902c1b8/?referrer=https://www.linkedin.com/#:~:text=Het%20leven%20is%20maakbaar%2C%20we,vlees%20en%20bloed%20wil%20worden

Een aantal tips

Kijk Barbie in de bioscoop, in de kerk of bij iemand thuis. Een andere mogelijkheid is om mensen de film thuis te laten kijken en daarna bij elkaar te komen en te bespreken, ergens op een plek of online.

Als er voor een live bijeenkomst wordt gekozen: Zorg voor een ontvangst en een drankje met eventueel een hapje tijdens het nagesprek.

Vragen om vooraf te projecteren, maar in elk geval na afloop te bespreken

  1. Wat is voor Barbie het moment dat ze merkt dat er iets niet klopt?
  2. Welke momenten kan jij in je leven benoemen waar je zelf zo’n soort ervaring had?
  3. Welke commentaren worden er op de ‘echte wereld’ gegeven?
  4. Komt Barbie God tegen in de film? Waar en hoe?
  5. Hoe kijk je nu tegen de film Barbie aan?

Over Jan Berkvens

Jan Berkvens

Jan Berkvens is remonstrants predikant in Oude Wetering en Hoorn en als projectleider innovatie in dienst bij de landelijke organisatie van de Remonstranten.

Gerelateerd