30 mei 2023

Deze kerk is muzikaal helemaal nergens zonder kersvers onderscheiden orgelman Jaap (77) uit Holten

Geschreven door Esther van den Berg

Wat zou de remonstrantse kerk in Lochem zonder Jaap Bax (77) moeten? De Holtenaar houdt bijna in zijn eentje de kerkgemeente levendig en heeft de hand in vrijwel elke activiteit, als er maar een orgel bij betrokken is. Niet voor niets kreeg de onvermoeibare kartrekker een lintje tijdens de Pinksterdienst van zondagochtend.

Uit: De Stentor 28-05-23
tekst Jeroen de Kleine, foto Ingrid Sweers

De lijst met bijzondere verrichtingen van Jaap Bax is inmiddels een stevige meter lang. Een kleine greep? Hij was van 1965 tot 1990 lid van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk in Holten. Als er tijd over was, nam hij daar ook plaats achter het orgel, wanneer de vaste organist uitgeschakeld was.

In 1990 ging Bax als vrijwilliger aan de slag voor de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen. Daar zwoegde hij verder als kerkrentmeester en zet hij zich in voor de liturgiecommissie. Ook hier bespeelt hij het orgel. Tegelijkertijd tekent hij voor de organisatie van een jaarlijks orgelconcert. De orgelliefhebber zet ook orgelbustochten op touw en zet de lijnen uit voor de bijzondere kerkdiensten.

Tussen de kerkelijke bezigheden door is de Holtenaar ook mantelzorger geweest voor een gezin in zijn woonplaats en een chronisch zieke dorpsgenoot.

Orgelrestauratie

Onlangs wierp Bax zich op als één van de initiatiefnemers achter de herinrichting van de Lochemse kerk. Zo regelde hij de restauratie en plaatsing van het monumentale Pelsorgel van de kerk. Dat orgel werd zondagochtend officieel in gebruik genomen middels, uiteraard, door Bax gespeelde liederen.

Voor al die verrichtingen kreeg hij aan het einde van de kerkdienst een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Jurgen van Houdt van Rijssen-Holten. Bax mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Jaap Bax en Christa Kelderman
Koninklijke onderscheiding voor organist Jaap Bax

Gerelateerd