Lezing door Bram Grandia: 100 jaar kerk en vrede
Wat is vrede in deze tijd?
Een interactieve reflectie op vrede in deze tijd. Na de lezing is er ruimte voor reflectie en dialoog.
De oorlog is dichterbij dan hij sinds lange tijd geweest is. In Oekraïne en Gaza, maar ook met straaljagers die oefenen boven het strand van Schiermonnikoog. Bram Grandia en zijn vrouw Marian schrikken zich rot van dit oorverdovende geluid. Defensie moet voorbereid zijn op een oorlog, de regering trekt hier extra geld voor uit.
Bram Grandia wil een tegengeluid laten horen. Tijdens de Vredesweek geeft hij een lezing in de Remonstrantse Kerk in Lochem. Hij vraagt zich af waarom geweld gerechtvaardigd wordt en wil weten welke vragen er zijn.
Een belangrijke inspiratiebron voor Grandia is de remonstrants theoloog Heering, hoogleraar Dogmatiek aan de Rijksuniversiteit Leiden van 1919 tot 1949. Heering heeft zijn leven gewijd aan “het evangelie los te slaan van oorlogsidee”. Hij was anti-militaristisch en pacifistisch, heeft belangrijke boeken geschreven en lezingen gegeven over dit onderwerp. 100 jaar geleden was hij een van de oprichters van Kerk en Vrede, de pacifistische kerkelijke vredesbeweging. Bram Grandia neemt u mee in het gedachtengoed van Heering.
In zijn jeugd zette Grandia nooit vraagtekens bij oorlog. Dit veranderde rond zijn twintigste. Het was een roerige tijd, Grandia werd lid van de socialistische politieke partij PSP. Zijn gereformeerde ouders waren het hier niet mee eens. Als pacifist werd hij als verrader gezien. En ook nu is het nog moeilijk om aan het woord te komen.
Oorlog lijkt geslaagd als er een winnaar is. Maar wat is winst in een oorlog als er zoveel doden en gewonden vallen? Grandia mist de stem die zegt: “Dit kan niet, dit mag niet!” Een moderne oorlog kan niet gerechtvaardigd worden, waarom doen we dat dan toch? Deze vraag moet hard gesteld worden.
Over Bram Grandia
Bram Grandia groeide als enig kind op in Breda. Hier ging hij naar het Stedelijk Gymnasium. Een liberale omgeving waar hij zich vaak een buitenstaander voelde. Daarna studeerde hij een jaar Rechten en toen Theologie.
In 1976 werd Grandia predikant van de gereformeerde kerk in Westervoort. Zijn benoeming was bijna niet doorgegaan vanwege zijn PSP lidmaatschap. Grandia werd actief bij het Interkerkelijk Vredesberaad, op het raam van pastorie hing “Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland”.
In 1981 verhuisde het gezin Grandia naar Amsterdam waar Bram predikant werd in de Keizersgrachtkerk. Een kerk met veel studenten en vluchtelingen. Tijdens de kernwapendemonstratie werden liederen gezongen, Grandia heeft er goede herinneringen aan overgehouden.
Verder was Grandia onder andere IKON pastor. In 2013 ging hij met emeritaat maar stilzitten kan hij nog niet. Er is een belangrijk verhaal dat nog altijd verteld moet worden.
Het Interkerkelijk Vredesberaad heeft tijdens de Vredesweek een programma rondom vrede. Zowel in het BIC als in de Gudulakerk.