Retraite-symposium

De 24 uur van Kranenburg

retraite-symposium 30 september en 1 oktober 2016
over de toekomst van de Remonstranten

Cuyperspastorie en Klooster van Kranenburg

PROGRAMMA  |  SPREKERS  |  LOCATIE   |  SPONSORS  |  CONTACT

De Remonstrantse gemeente Lochem-Zutphen organiseerde voor alle Remonstranten in Nederland een uniek tweedaags symposium in het Klooster van Kranenburg. Veel gemeenten merken duidelijk een positief effect van de campagne, maar hoe kan dit effect doorwerken naar de toekomst? Vinden nieuwe vrienden het spirituele klimaat dat ze zoeken, of haken ze na korte tijd teleurgesteld af? Is de financiële situatie toereikend om de komende tien jaar te overbruggen? Deze spannende vragen kwamen aan bod tijdens dit symposium. Het symposium wilde niet alleen vragen stellen, maar ook antwoorden formuleren, door de inbreng van alle deelnemers te bundelen en naar buiten te brengen. Geen top-down benadering maar nieuwe impulsen uit de gemeenten zelf. Samen met inspirerende en deskundige sprekers hebben we meegedacht:
– hoe ziet onze kerk er over 10 jaar uit?
– wat kunnen lokale gemeenten doen om financieel het hoofd boven water te houden?
– hoe krijgt het geloof in de toekomstige remonstrantse gemeenten nieuwe vorm en inhoud?

Lees hier de verslaglegging over de uitkomsten van de 24 uur van Kranenburg. Bekijk hier alvast de foto’s. Hieronder de informatie over het programma en de sprekers.

terug naar boven


5 redenen waarom je erbij moet zijn
Praktijkgericht
De workshops richten zich op
de dagelijkse praktijk van
Remonstrantse gemeenten
Kennisbundeling
Een scala aan deskundigen en deelnemers bundelen en delen
hun kennis op financieel en spiritueel terrein
Van stilte naar brainstorm
Het symposium is ook een soort retraite.
Er is ruimte voor meditatie, stilte en getijdegebed.
Inspiratie
De lezingen bieden inspiratie en enthousiasme
om door te gaan met de toekomst van je gemeente
Interactie
Deel je ervaringen en vragen
met elkaar in kleine groepjes

terug naar boven


Voor wie

Dit symposium was bedoeld voor alle Remonstrantse gemeenten die met 2 leden per gemeente actief willen meedenken en meedoen. Nadrukkelijk nodigden we ook anderen uit die aan dit zoekproces willen deelnemen. Het symposium werd begeleid door inspirerende sprekers.

terug naar boven


Programma

De 24 uur van Kranenburg vond in 2016 plaats van vrijdag 30 september 17:00 uur tot zaterdag 1 oktober 17:00 uur

Vrijdag
16:00 – 17:00ontvangst met koffie en thee en iets lekkers, kamers verdelen en tijd voor kennismaken
17:00 – 18:00rondleiding en korte wandeling
18:00diner
19:00 – 21:00Opening door Annemiek Schrijver
De weg naar binnen: ds. Petra Galama
21:30 – 22:30Glas wijn, kop thee voor het slapen gaan
Zaterdag
7:30 – 8:30Getijdegebed / meditatie Cuyperspastorie
8:30Ontbijt
9:30 – 9:45Opening Annemiek Schrijver
9:45 – 10:15Lezing: ‘Geloof jij het? Op zoek naar een duurzame kerk‘ door André Droogers
10:30Koffie
11:00 – 13:00Workshops
I Ondernemend geloven o.l.v. Anne Stael
Deze workshop is gericht op het inventief omgaan met kosten en baten rondom de kerk op locatie, waarin de ideeën die in Lochem-Zutphen worden toegepast, worden gedeeld.
II Verkennend geloven 3.0 o.l.v. Peter Nissen (onder voorbehoud)
In deze workshop delen we gedachten en verkennen we mogelijkheden hoe je als geloofsgemeenschap kunt aansluiten bij de spirituele tijdgeest van morgen.
13:00Lunch
14:00 – 15:30Samenkomst / plenaire afronding, conclusies, PR
16:00Einde

terug naar boven


Sprekers
Annemiek SchrijverAnnemiek Schrijver (1964) is hoofdredacteur van het tijdschrift De Verwondering, tv- en radiopresentator (Al ziend oog, Het Vermoeden, De nachtzoen) en schrijver (o.a. ‘Verlicht mijn nacht’ en ‘Ik geloof het wel: een briefwisseling over de houdbaarheid van het Christendom’).
Op vrijdagavond 30 september en zaterdag 1 oktober is Annemiek onze Moeder Overste van het Klooster van Kranenburg én avond- en dagvoorzitter tijdens het symposium.
Meer over Annemiek Schrijver
Prof.dr. André Droogers (1944) is key-note speaker van ons symposium. Hij is emeritus hoogleraar culturele antropologie, in het bijzonder religieuze en symbolische antropologie, van de Vrije Universiteit. Zijn meest recente boeken zijn ‘God 3.0: Hoe ziet God eruit in de 21ste eeuw?’ (2014) en ‘Boodschap aan elkaar: Gids voor een zingevingsgesprek tussen generaties’ (2016). Hij is actief in de Doopsgezinde Gemeente Zeist.
Met zijn statement in een tijdschrift dat je gelovigen vooral buiten de kerkmuren vindt, zullen we worden uitgedaagd om te kijken hoe we onze kerk zien in het licht van de komende jaren!
Meer over André Droogers
André Droogers
Anne StaelAnne Stael (1966) Na haar studie Landbouw en Tropische Cultuurtechniek rondde zij haar master “wereldreligies in conflict en dialoog” af. Zij werkte in binnen- en buitenland en begeleidde landbouwprojecten en interkerkelijke projecten. Anne Stael heeft sinds 2009 een goed lopend eigen bedrijf waar zingeving en zakelijkheid centraal staan. Ze heeft een breed netwerk van professionals op het gebied van positionering, online marketing, acquisitie, zingeving en spiritualiteit. Zij richt zich op het mee inrichten van een financiële gezonde organisatie, volgt trends en legt verbindingen.
Onder de bezielende leiding van Anne krijgt de workshop ‘ondernemend geloven’ vorm waarbij – net als bij zingeving en zakelijkheid – naar een gezond evenwicht wordt gezocht!
Meer over Anne Stael
Dr. Petra Galama (1969) studeerde in Nederland en in Groot-Brittannië theologie, religiestudies, psychotherapie en counseling. Zij legde zich toe op mystiek, spiritualiteit en mystagogie. Mystagogie is het aanbieden van de weg waarop iemand gevoelig kan worden voor het mysterie van haar/zijn diepste wezen.
Op vrijdagavond neemt Petra ons aan de hand van mystieke teksten mee in het verkennen van onze eigen unieke innerlijke weg.
Samen met Annemiek Schrijver, muziek en zang zal de avond een prachtige start worden van ons bijzondere symposium.
Meer over Petra Galama
Petra Galama
Peter NissenProf.dr. Peter Nissen (1957) is theoloog, kerkhistoricus, hoogleraar en Remonstrants predikant. Sinds september 2015 is Peter Nissen gedurende anderhalve dag per week predikant van de remonstrantse gemeente van Oosterbeek. Hij combineert het predikantschap met zijn hoogleraarschap Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Meer over Peter Nissen

terug naar boven


Ervaringen uitwisselen

Tijdens het retraite-symposium luisteren we soms naar de stilte, soms naar de sprekers en vaak naar elkaar. Er is ruimte om ideeën te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle deelnemers en sprekers krijgen na het symposium een samenvatting met de belangrijkste conclusies, de presentaties van de sprekers en inspiratie uit de retraites toegezonden.


Locatie

De 24 uur van Kranenburg vond plaats in en rond de Cuyperspastorie en het Klooster van Kranenburg in het kerkdorp Kranenburg, vlakbij Vorden. Het adres is Ruurloseweg 103, 7251 LD Vorden.

terug naar boven


Sponsors

Dit retraite-symposium werd gesponsord door

Cuyperspastorie, Huis van Verbinding

Klooster van Kranenburg

Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Landelijk Bureau Remonstranten

terug naar boven


Contact

De 24 uur van Kranenburg zijn georganiseerd door
Remonstranten Lochem-Zutphen
i.s.m. de
Cuyperspastorie - Huis van Verbinding
De organisatie is bereikbaar per email.